Zdrowe tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Powinny być przyjmowane w pożywieniu oraz w odpowiedniej dziennej dawce. Zazwyczaj, na niedobory tłuszczów cierpią osoby stosujące diety odchudzające. Posiłki spożywane według takiej diety zazwyczaj nie zawierają potrzebnej dla organizmu, dziennej dawki tłuszczy. Planując swoje posiłki, warto pleść w nie pewne ilości zdrowych tłuszczy roślinnych.

Ile tłuszczu powinien spożywać człowiek każdego dnia?

Organizm funkcjonuje prawidłowo, gdy dostaje wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Dlatego bardzo ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiednie ilości substancji odżywczych. Odpowiednia ilość spożywanego tłuszczu zależy od płci człowieka. Kobiety powinny spożywać ok 70 g tłuszczu dziennie, zaś mężczyźni około 80 g. Dawki te mogą się trochę różnić, w zależności czy dana osoba chce schudnąć czy delikatnie przybrać na wadze.

Masło czy olej rośliny – co kiedy wybrać?

W prawidłowej diecie człowieka powinno znaleźć się miejsce zarówno na masło, jak i olej roślinny. Substancje te powinny być używane w prawidłowy sposób. Oleje roślinne dzielą się na rafinowane i nierafinowane. Te tłoczone na zimno (np. olej z czarnuszki naturalny ) sprawdzają się do potraw na zimno (np. pieczywa, sałatek, past i zimnych dań). Oleje tłoczone na ciepło doskonale sprawdzą się do pieczenia, smażenia i duszenia. Masło natomiast można stosować podczas przyrządzania deserów oraz kanapek. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki żadnego z tych tłuszczy.

Oleje roślinne w codziennej diecie – korzyści

Naturalne oleje roślinne są niezbędnym elementem każdej diety. Są one znacznie zdrowsze od tłuszczy zwierzęcych oraz dostarczają cennych substancji odżywczych, umożliwiając komórkom organizmu prawidłowo funkcjonować. Jakie są korzyści ze spożywania naturalnych olejów roślinnych?

  • Witaminy i minerały – oleje roślinne zawierają wiele witamin (A, B, C, D, E i K) i minerałów (fosfor, cynk, magnez i wapń). Wszystkie te substancje są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Kwasy tłuszczowe – oleje zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3, 6 i 9). Są one bardzo ważne, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować. Są ważne dla prawidłowe funkcjonowania układu odpornościowego oraz serca i innych organów.
  • Dobre przyswajanie składników odżywczych – prawidłowa ilość naturalnych tłuszczy wspomaga przyswajanie innych substancji przez organizm (np. witamina D jest rozpuszczana i wchłania w tłuszczach).
  • Poprawa smaku potraw – dodanie naturalnych tłuszczów poprawia smak niektórych potraw (np. ugotowane warzywa są dość jałowe, a po polaniu ich odrobiną tłuszczu stają się smaczniejsze).

Masło w codziennej diecie – korzyści

Masło jest bardzo popularnym składnikiem potraw. Składa się z 80% zdrowych tłuszczy zwierzęcych. Jakie korzyści przynosi organizmowi jego spożywanie?

  • Witaminy i składniki odżywcze – masło zawiera mniej nienasyconych tłuszczy co oleje, ale posiada cenne witaminy (m. in. A i E).
  • Lekkostrawność – wbrew ogólnemu przekonaniu, masło nie jest ciężkostrawne. Spożywane w odpowiednich proporcjach nie spowoduje problemów z układem trawiennym.
  • Poprawa smaku potraw – masło często stosuje się do smarowania pieczywa (chleba, bułek). To właśnie dzięki masłu, kanapki ze świeżym pieczywem są tak smaczne i chętnie spożywane. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *