Okres jesienno zimowy to czas wzmożonych infekcji nie tylko wśród dzieci, a również wśród dorosłych. Zatkane nosy, kaszel oraz uporczywy katar to dolegliwości, z którymi zmierzyć musimy się zawsze wtedy, gdy jesień na dobre zagości w naszym życiu. 

Dlatego też coraz częściej sięgamy po różnego rodzaju specyfiki podnoszące naszą odporność oraz faszerujemy się witaminami, aby uchronić nasz organizm od chorób i infekcji. Tym o czym jednak często zapominamy są domowe, naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Takim specyfikiem zdecydowanie jest zakwas buraczany. 

Czym jest zakwas z buraków?

Czym tak naprawdę jest zakwas z buraków? To nic innego jak naturalny probiotyk bogaty w wiele witamin i minerałów. Zakwas buraczany przygotowywany jest w wielu domach, zwłaszcza przed świętami Bożego Narodzenia. Taki zakwas wykorzystywany jest do przygotowania pysznego i aromatycznego barszczu z uszkami, którym zajadamy się na kolacji wigilijnej. Mało kto jednak wie, że stosowanie samego zakwasu buraczanego w codziennej diecie jest zbawienne w skutki oraz może znacznie poprawić naszą odporność. Zakwas buraczany to nic innego jak naturalny syrop, który pod wpływem fermentacji kisi buraki, uwalniając to, co w nich najlepsze. 

Jaki wpływ na nasz organizm ma picie zakwasu buraczanego?

Mówi się, że zakwas buraczany pity regularnie oraz systematycznie jest w stanie wspomóc odchudzanie, dlatego też tak chętnie stosowany jest wśród wielu osób będących na diecie. Jednak sam zakwas ma dużo większe zastosowanie. Zakwas buraczany bogaty jest w błonnik, magnez, żelazo, fosfor oraz szereg witamin z grup C, B, K, A, E. Istotnym składnikiem dobrego zakwasu z buraków są tak zwane bakterie kwasu mlekowego. Takie bakterie są w stanie znacznie zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Mało tego, zakwas z buraków wspomaga przyswajalność żelaza. Dzięki niemu mamy uczucie wzmożonej energii oraz nie odczuwamy senności czy ociężałości organizmu. Jednak, aby w pełni cieszyć się widocznymi efektami, należy taki zakwas na stałe wprowadzić do naszej diety. Tak więc mała szklaneczka zakwasu dziennie może znacznie wspomóc nasz organizm. 

Jak zrobić dobry zakwas z buraków?

Zakwas z buraków zrobić jest bardzo prosto, jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach. Ważnym punktem na liście jest zaopatrzenie się w buraki, które są świeże, jędrne oraz nie posiadają widocznych uszkodzeń skórki. Takie buraki należy obrać, umyć oraz pokroić w plasterki, a następnie umieścić w wysokim naczyniu np. słoiku. Do tego należy dodać parę ząbków czosnku, który stanowić będzie istną bombę witaminową oraz jednocześnie zapobiegnie powstawaniu pleśni na zakwasie podczas całego procesu kiszenia. Czosnek należy lekko rozgnieść i dodać do buraków. Aby przyspieszyć proces fermentacji, można do słoika dodać troszkę już gotowego zakwasu bądź zalewy z kiszonych ogórków. Następnie całość należy zalać ciepłą wodą oraz dodać łyżeczkę soli. Tak przygotowany zestaw przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce. Dobrze przygotowany zakwas jest gotowy do spożycia po 5-7 dniach. Wówczas możemy cieszyć się wszelkimi dobrodziejstwami płynącymi z tego naturalnego probiotyku. 

1 komentarz

  1. […] oliwy z oliwek. Dieta budwigowa jest bogata w świeże soki owocowe i warzywne, a także kiszonki i zakwasy. Wiele posiłków bazuje na bezglutenowych kaszach, które spożywa się z dodatkiem gotowanych lub […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *