Dieta budwigowa została opracowana na latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku przez dr Johannę Budwig, niemiecką biochemiczkę. Jej początkowym celem było łagodzenie skutków wysokiego ciśnienia tętniczego oraz działanie przeciwnowotworowe. Dr Budwig doszła do wniosku, że główną przyczyną rozwoju komórek nowotworowych jest niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm ludzki pobiera wyłącznie z pożywienia. Opracowana przez nią dieta opiera się na produktach bogatych w te cenne substancje, a także restrykcyjnym ograniczaniu szkodliwych dla organizmu produktów. Dziś dieta budwigowa budzi wiele kontrowersji, jednak nie brakuje jej gorących zwolenników. Oto jej główne założenia!
Dieta bogata w cenne kwasy tłuszczowe
Głównym celem opracowanego przez dr Budwig sposobu odżywiania się jest dostarczenie organizmowi wysokich ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz jednym z podstawowych produktów w jadłospisie powinien być olej lniany. Na diecie budwigowej spożywa się ok 100ml oleju lnianego dziennie – solo oraz jako dodatek do innych posiłków. To właśnie z tego jadłospisu pochodzi znana szeroko pasta budwigowa, która powstaje po zmiksowaniu:
- 6 łyżek oleju lnianego,
- 6 łyżek mleka, kefiru, maślanki lub jogurtu,
- 200g chudego twarogu,
- 2 łyżek miodu.
Powstała pasta, spożywana na śniadanie wraz pełnoziarnistym pieczywem, to posiłek który zdobył dużą popularność również wśród osób nie będących na diecie budwigowej.
Produkty dozwolone i wykluczone z jadłospisu
Dieta dr Budwig opiera się na produktach tłuszczowo-białkowych, z restrykcyjnym wykluczeniem węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych. Poza olejem lnianym na diecie dopuszcza się olej kokosowy, Oleolux oraz niewielkie ilości oliwy z oliwek. Dieta budwigowa jest bogata w świeże soki owocowe i warzywne, a także kiszonki i zakwasy. Wiele posiłków bazuje na bezglutenowych kaszach, które spożywa się z dodatkiem gotowanych lub świeżych warzyw. Głównym założeniem diety jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (mięsa, margaryny, majonezu i tłustego nabiału), a także produktów smażonych, wysoko przetworzonych oraz bogatych w cukry proste. Co ciekawe, dr Budwig dopuszczała kieliszek czerwonego wytrawnego wina przed snem, ewentualnie z dodatkiem miodu.
Dieta budwigowa – prostota i ekologia
Dr Budwig kładła duży nacisk na ekologiczne pochodzenie produktów spożywanych na diecie. Wyeliminowanie sztucznych dodatków i konserwantów ma wzmacniać efekt dobroczynnego działania kwasów omega-3 na organizm. Stosując dietę budwigową warto zaopatrywać się u ekologicznych dostawców lub bazować na własnych uprawach. Niezwykle ważne jest również umiejętne przechowywanie zgromadzonych zapasów. Z uwagi na to, że kwasy omega-3 ulegają szybkiemu rozkładowi pod wpływem światła, ciepła i powietrza, olej lniany należy przechowywać wyłącznie w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w lodówce.
Dieta budwigowa do dziś wzbudza liczne kontrowersje. Zarzuca się jej zbyt niską zawartość żelaza i węglowodanów złożonych. Przypadki wyleczenia choroby nowotworowej za pomocą tego sposobu odżywiania się są jedynie anegdotyczne. Mimo to niektóre zalecenia dr Budwig idą w parze ze współczesną wiedzą o diecie korzystnej dla zdrowia. Dobroczynny wpływ kwasów omega-3 na organizm ludzki został naukowo udowodniony i nie wzbudza wątpliwości. Warto również postawić na ekologiczne produkty i do minimum ograniczać szkodliwe dodatki w żywności.