Olej to jeden z podstawowych produktów w kuchni dosłownie każdego z nas. Z pewnością zdajemy sobie sprawę z tego, że jest on niezbędny w procesie obróbki żywności, czyli po prostu wykorzystujemy go do smażenia. Niemniej jednak, jeśli dokładnie przyjrzymy się naszym nawykom w kuchni, doskonale zauważymy, że olej wykorzystujemy także w o wiele większej ilości sytuacji. Stosujemy go np. jako dodatek do sałatek, sosów czy nawet do przygotowywania wypieków. Olej więc znajduje wiele zastosowań, jednak w tym momencie koniecznie trzeba podkreślić fakt tego, że nie każdy z nich będzie rzeczywiście nadawał się do smażenia. Wobec tego, których olejów lepiej jest unikać podczas smażenia i jak je wybierać?

Oleje do smażenia a oleje do stosowania na zimno

Na samym wstępie warto wyjaśnić pewną różnicę w zakresie olejów. Przede wszystkim niektóre z tych produktów dedykowane są temu, by na nich smażyć, podczas gdy inne dedykowane są temu, by stosować je na zimno. Cała różnica polega na sposobie w produkcji oleju i zawartości w nich pewnych substancji. Przede wszystkim oleje zimnotłoczone, są przeznaczone do stosowania „na zimno” ze względu na to, że w procesie tłoczenia nie zostały one pozbawione drogocennych substancji odżywczych i mogą one mieć nawet korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oleje przeznaczone do stosowania na zimno to także olej lniany czy olej z pestek winogron. Tego typu oleje będziemy mogli znaleźć np. w sklepie olejznatury.pl. Tam dostaniemy szeroki wybór olejów ekologicznych – zarówno tych przeznaczonych do stosowania na zimno jak i tych, które można wykorzystać w procesie smażenia. Warto zauważyć, że oleje przeznaczone do smażenia to zwykle oleje tłoczone na ciepło. Wówczas są one pozbawione drogocennych związków odżywczych.

Na czym nie wolno smażyć?

Skoro wiemy już, że są oleje dedykowane do smażenia, wówczas warto także zastanowić się, na czym nie wolno smażyć? Otóż okazuje się, że najgorszym wyborem do smażenia będzie nic innego jak tłuszcz wielonienasycony. Dla wielu osób może być to ogromne zaskoczenie, jednak jednym z tego typu olejów jest chociażby olej słonecznikowy, który przecież stosuje dosłownie każdy z nas. Do smażenia nie będzie nadawał się również olej lniany, olej z orzechów włoskich czy także olej z pestek winogron. 

Jaki olej do smażenia wybrać?

Wobec tego pojawia się pytanie – na czym w ogóle powinniśmy smażyć? Otóż najlepiej jest wybierać oleje, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Mowa tu o tłuszczach nasyconych, którymi jest np. masło klarowane- idealnie nadaje się ono do smażenia na głębokim tłuszczu. Do smażenia możemy także wybrać tradycyjny smalec lub nawet olej kokosowy. Dzielnie zniosą one wysokie temperatury. Tłuszcze jednonienasycone również mogą okazać się korzystnym rozwiązaniem. Zalicza się do nich chociażby stabilny olej ryżowy czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. One również dobrze znoszą wysokie temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *