Pigwa ma niezwykle szerokie i skuteczne działanie na organizm. Pomaga utrzymać go w równowadze, a w razie kłopotów jest mocnym wsparciem przy leczeniu. Nie bez powodu polecała ją znana z roślinnej terapii święta Hildegarda. Naturalny syrop z pigwy wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i działa antyzapalnie. Warto mieć go pod ręką w sezonie grypowym, a i poza nim działa profilaktycznie, chroniąc przed zachorowaniem. 

Pigwowe przetwory, w tym soki i syropy, są nie tylko bardzo smaczne, z lekko kwaśnym posmakiem, ale też mają właściwości prozdrowotne. 

Charakterystyka pigwy

Owoc pigwy trafił do Europy z Azji, gdzie od wieków jest szeroko stosowany w medycynie naturalnej. Pigwowiec pospolity rośnie bez problemu na niewymagającej glebie, wydając małe, żółte owoce. Są one twarde, a w smaku lekko kwaskowate. Można je pokroić, podsuszyć i wykorzystywać do herbaty – jak cytrynę. Są też stosowane jako surowiec do konfitur, dżemów, soków, a także syropów, czyli napojów z mocno skoncentrowanym sokiem z owoców pigwowca. Syrop z pigwy zawiera najwięcej jej dobroczynnych składników ze wszystkich dostępnych przetworów.

Witaminy i minerały zawarte w syropie z pigwy

Owoce pigwy mają przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Uśredniając, można przyjąć, że wynosi ok. 59 mg na 100 ml syropu, a jest to wynik zbliżony do tego, który daje cytryna. Poza witaminą C, pigwa ma w składzie także aż 20 związków fenolowych – flawanoidów i bioflawanoidów, polifenoli. Roślina ta jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), a także minerałów: magnezu, miedzi, potasu, wapnia i żelaza. W składzie pigwy znajdują się również kwas foliowy, kwasy organiczne oraz naturalne pektyny.

Syrop z pigwy jako antyutleniacz

Pigwa jest przede wszystkim silnym antyoksydantem. Witamina C ma tu wysoką aktywność dzięki synergicznemu działaniu przede wszystkim z bioflawanoidami. Wspólnie usuwają wolne rodniki i regenerują uszkodzone komórki, zapobiegając tym samym stresowi oksydacyjnemu. Ta właściwość jest wykorzystywana w profilaktyce nowotworowej, a także przy wzmacnianiu odporności lub już w momencie zachorowania. Pigwa połączona z miodem daje jeden z najbardziej skutecznych syropów na przeziębienie.

Syrop z pigwy w chorobach układu nerwowego

Pigwa wykazuje też działanie stabilizujące układ nerwowy. Dzieje się tak dlatego, że zawiera duży przekrój witamin z grupy B. Związki te wpływają na pracę neuronów, regulując ją. Dzięki temu syrop z pigwy przywraca równowagę stanach depresyjnych, pomaga przy kłopotach ze snem i wspiera leczenie chorób układu nerwowego, a także po prostu uspokaja w stresujących momentach.

Pigwa w chorobach układu pokarmowego

Kolejny obszar, na który oddziałują składniki pigwy, to żołądek, jelita, wątroba. Syrop z pigwy dostarcza im potrzebnych minerałów, dzięki czemu flora układu pokarmowego zostaje wzmocniona i zbalansowana. Ważnym składnikiem, który ma tu znaczenie, są pektyny. Działają one jak naturalny błonnik, pobudzając procesy regeneracyjne i wzmacniające ściany organów. Pektyny z pigwy hamują wchłanianie się szkodliwych tłuszczów, a organizm ma więcej czasu, aby je przetworzyć. Zatrzymują też cholesterol LDL w jelitach, co pomaga obniżyć jego poziom w krwiobiegu. Pośrednio wspomagają więc walkę z otyłością, ale też chorobami serca i krążenia.

Jak widać, pigwa to owoc uniwersalny, co nie znaczy, że można ją zapisać do kategorii tych pomagających we wszystkim i w niczym. Faktycznie jej bogaty skład daje jej silne właściwości antyoksydacyjne, a także wspomagające pracę układu nerwowego, układu krążenia oraz pracy jelit i wątroby. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *