Dobrze dobrana dieta jest jednym z koniecznych warunków zachowania zdrowia. Aby cieszyć się nim przez długi czas i unikać zagrożeń dla organizmu zaleca się spożywanie odpowiednich składników zawartych w naturalnych surowcach. Jednym z nich jest błonnik, który swoje źródło ma w ścianach komórkowych roślin, chroniąc je przed utratą wody.

Czym jest błonnik pokarmowy? 

Posiada on szereg funkcji regulujących działanie układu pokarmowego człowieka, pozytywnie wpływając np. na poziom cukru we krwi. Pozyskiwany jest ze składników budulcowych roślin, które w przewodzie pokarmowym w większości nie ulegają hydrolizie. Przez wzgląd na fakt, że nie są one trawione, mogą działać znacznie szerzej i skuteczniej. 

Błonnik można podzielić na dwie frakcje: 

  1. rozpuszczalną w wodzie, w skład ktorej wchodzą gumy, śluz i pektyny,
  2. nierozpuszczalną w wodzie, złożoną z celulozy i ligniny. 

Ich połączone siły mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. 

Jak działa błonnik nierozpuszczalny? 

Jego cechą charakterystyczną jest wchłanianie wody bez jednoczesnego rozpuszczania się w niej. Wzmacnia dzięki temu pracę jelit, a tym samym działa oczyszczająco na cały układ przewód pokarmowy, ułatwiając wydalanie z niego zalegających resztek. 

Do jego głównych zadań należy:

  1. wiązanie wody, 
  2. zwiększenie objętości pokarmu w żołądku, 
  3. pomaga w prawidłowym wydzielaniu soków trawiennych (kwasów żółciowych), 
  4. podtrzymuje uczucia sytości, 
  5. zapobiega chorobom jelit u zaparciom. 

Jakie funkcje pełni błonnik rozpuszczalny? 

Błonnik pochłania znaczne ilości wody, zagęszczając pokarm w układzie trawiennym. Proces ten pozwala opóźnić moment, w którym pokarm opuści żołądek. 

Zadaniami, za jakie odpowiedzialne jest rozpuszczalne włókno pokarmowe, to: 

  1. spowolnienie wchłaniania glukozy, glicerydów i węglowodanów, 
  2. oczyszczanie z nagromadzonych toksyn, w postaci metali ciężkich i produktów ubocznych przemiany materii,
  3. zmniejszenie poziomu cholesterolu, 
  4. wspiera rozwój mikroflory bakteryjnej w jelitach,
  5. zmniejsza szanse wystąpienia biegunek. 

Gdzie można znaleźć błonnik? 

W swojej naturalnej formie występuje w warzywach, części owoców i pieczywie. Na rynku można znaleźć także suplement diety w postaci proszku do rozpuszczenia z wodą, mlekiem lub posiłkiem, aby dodać mu większą wartość odżywczą. 

W ilościach zalecanych do codziennego spożycia dla dorosłego człowieka (ok. 40g) znajduje się w: 

  1. pieczywie pełnoziarnistym (gdzie występuje przede wszystkim błonnik nierozpuszczalny), 
  2. warzywach strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca),
  3. bananach,
  4. ziemniakach, 
  5. ryżu i makaronach, 
  6. suszonych bakaliach, 
  7. płatkach owsianych,
  8. otrębach pszennych. 

Błonnik jest składnikiem, który stanowi ważny element budulcowy ścian komórkowych roślin, magazynując wodę i umożliwiając jej funkcjonowanie. 

W żołądku człowieka spełnia szereg istotnych funkcji metabolicznych w obrębie przewodu pokarmowego. Jego najważniejszym zadaniem jest:  wspomaganie prawidłowego funkcjonowania procesu trawiennego, ochrona jelit i wspomaganie procesów wydalniczych. 

Pomaga w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i układu pokarmowego. Brak równowagi w jego spożyciu może prowadzić do biegunek lub zaparć oraz zaburzać uczucie sytości (co jest istotne dla samopoczucia, jak i procesu odchudzania). 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *