Jesienna pogoda sprzyja przeziębieniom i innym infekcjom. Aby się przed nimi ochronić, wcale nie trzeba sięgać po leki sprzedawane w aptekach. Zdecydowanie lepiej skorzystać z naturalnych sposobów na przeziębienie. Dzięki nim można wzmocnić odporność organizmu i szybko uporać się z uciążliwymi dolegliwościami.

Czarnuszka wspierająca odporność

Jednym z najlepszych sposobów na poprawę odporności organizmu jest spożywanie naturalnego, zimnotłoczonego oleju z czarnuszki. Cenne właściwości czarnuszki znane były już w starożytnym Egipcie. Olej wytwarzany z nasion tej rośliny zawiera wiele cennych i łatwo przyswajalnych witamin z grupy B (B1, B3, B6), witaminy A, E, F, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Codzienne spożywanie 2-3 łyżeczek oleju wspomaga działanie układu odpornościowego i skutecznie chroni przed przeziębieniem oraz innymi chorobami. Olej należy przyjmować na zimno, najlepiej na czczo lub przed snem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, a także sałatek. Naturalne produkty poprawiające odporność takie jak olej z czarnuszki wymagają odpowiedniego przechowywania. Tylko wtedy zachowają swe cenne walory przez długi czas.

Olej kokosowy na wirusy i bakterie

Powszechne objawy przeziębienia wywołanego przez bakterie lub wirusy to złe samopoczucie, stan podgorączkowy, a także ból gardła lub ucha. Pomóc w walce z tymi dolegliwościami może naturalny olej kokosowy. Produkt ten ceniony jest m.in. za swe działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Kwas laurynowy znajdujący się w jego składzie jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga zwalczać chorobę, nie niszcząc przy tym flory bakteryjnej. Warto wiedzieć, że stosując olej na ból gardła w formie płukanki, można szybko zlikwidować występujące stany zapalne jamy ustnej, a dodatkowo ochronić zęby przed próchnicą. Coraz więcej osób sięga również po olej na ból ucha. Roztopiony i lekko podgrzany tłuszcz kokosowy należy wprowadzić do ucha. Po upływie około 15 minut wystarczy przetrzeć narząd słuchu ręcznikiem. Przeprowadzenie takiego zabiegu pozwoli szybko pozbyć się uciążliwego bólu.

Lepszy rydz niż… choroba

Do walki z przeziębieniem warto wykorzystać również olej rydzowy. Wbrew powszechnie panującej opinii, olej ten nie jest pozyskiwany z grzybów, lecz z lnianki, rośliny, której nasiona zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Naturalny, tłoczony na zimno olej rydzowy skutecznie wzmacnia cały organizm i zwiększa jego odporność. Regularnie spożywany wpływa na poprawę samopoczucia, co ma szczególne znaczenie dla osób osłabionych przez przeziębienie. Osoby, którym zależy na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, powinny również sięgnąć po olej lniany, nazywany często złotem wśród olejów. Spożywany na zimno skutecznie oczyszcza organizm z toksyn oraz innych szkodliwych substancji. Ten delikatny w smaku olej jest również powszechnie ceniony za swe właściwości antynowotworowe. Wymaga przechowywania w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *