Infekcje sezonowe w postaci przeziębienia czy grypy to problem, który dotyka osoby w każdym wieku. Podstawą leczenia jest wypoczynek, pozwalający na regenerację organizmu. Warto też sięgnąć po naturalne produkty, które pomogą szybciej pozbyć się uporczywych objawów.
Olej z ogórecznika lekarskiego na przeziębienie
Ogórecznik lekarski posiada wiele cennych właściwości, pomagając między innymi w chorobach jelit oraz przy przeziębieniu. Sprawdzi się zwłaszcza w stanach zapalnych gardła, którym często towarzyszą kaszel oraz ból. Działa bowiem wykrztuśne i nawilża, gdyż jest zasobny w śluz. Olej z ogórecznika lekarskiego zawiera również spore ilości witaminy C, które mobilizują organizm do walki z chorobą, wzmacniając układ odpornościowy. Warto wspomnieć także o olejkach eterycznych, pomagających oddychać pełną piersią przy katarze. Ponadto wykazują one działanie uspokajające i rozkurczowe. Olej z ogórecznika stanowi dobre rozwiązanie dla osób, które w czasie przeziębienia borykają się również z problemami układu trawiennego, działając regenerująco na jelita.
Sok z jagody kamczackiej na przeziębienie
Przy pierwszych objawach przeziębienia warto sięgnąć po sok z jagody kamczackiej. Stanowi on remedium przede wszystkim na ból gardła, a także katar oraz kaszel. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zatem jest w stanie poradzić sobie z patogenami odpowiedzialnymi za występowanie infekcji sezonowych. Sok z jagody kamczackiej zawiera spore ilości witaminy C, którą zaleca się spożywać w przeziębieniu i grypie. Jednocześnie jest delikatny dla żołądka, łagodząc stany zapalne czy problemy natury trawiennej.
Miód na przeziębienie
Miód bywa przez niektórych nazywany naturalnym antybiotykiem i rzeczywiście, wykazuje on tego rodzaju właściwości. Wybierając produkt dobrej jakości, można uchronić się przed infekcjami sezonowymi, gdyż podnosi on odporność organizmu. Niemniej jednak po miód warto też sięgnąć przy pierwszych objawach przeziębienia. Dostarcza on wielu cennych wartości odżywczych, a także składników, które pomagają łagodzić katar, kaszel czy infekcje gardła. Jednocześnie należy pamiętać, aby miodu nie spożywać na ciepło, gdyż w wysokich temperaturach traci on swoje cenne właściwości. Można natomiast dodawać go do przestudzonej herbaty lub wody.
Warzywa i owoce w walce o zdrowie
Chcąc pokonać przeziębienie domowymi metodami, warto sięgnąć po produkty, które większość osób ma w swojej lodówce. Doskonale sprawdzą się czosnek oraz maliny, które podobnie jak miód, można nazwać naturalnymi antybiotykami. Dobrym rozwiązaniem będzie także sok z cytryny, jednak należy pamiętać, że podgrzany do wysokich temperatur traci cenną witaminę C. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych leków będą kiszonki, które zawierają przede wszystkim duże ilości witaminy C oraz pożyteczne bakterie probiotyczne, bytujące bezpośrednio w jelitach. Okazuje się, że odporność organizmu bierze się w sporej części właśnie z jelit, dlatego tym bardziej warto dbać o zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego w czasie przeziębienia.