Oleje roślinne pozyskiwane z ekologicznych upraw oraz tłoczone na zimno są ogólnie polecane jako dodatki do zdrowych diet. Czy kobiety spodziewające się dziecka powinny go stosować, czy też może powinny zrezygnować z tego oleju na czas ciąży?

Ogólne właściwości oleju z czarnuszki

Olej tłoczony na zimno z czarnuszki jest produktem przydatnym w codziennej diecie, ale można go również używać zewnętrznie. Roślina ta znajduje zastosowanie w kuchni oraz w ziołolecznictwie od tysiącleci, a w Polsce przez wiele wieków była substytutem pieprzu.

Olej z czarnuszki ma m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a ponadto przeciwbólowe i moczopędne. Spożywanie oleju z czarnuszki wzmacnia odporność i poprawia trawienie, a także obniża poziom cukru. Trzeba jednak jasno zaznaczyć, że we wszystkich opracowaniach przed wdrożeniem oleju z czarnuszki do diety zalecana jest konsultacja z lekarzem.

Przeciwwskazania dla spożywania oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki spożywany w nadmiarze może prowadzić do niedociśnienia i może się to objawiać bólami brzucha, głowy czy świądem skóry. Ponadto warto odpowiedzieć na tytułowe pytanie i odpowiedź ta nie jest dla spożywania czarnuszki korzystna. W oleju z czarnuszki obecne są związki o działaniu przeciwskurczowym i dlatego jego spożywanie przez kobiety w ciąży powinno być bezwzględnie konsultowane z lekarzem. Do czasu uzyskania ewentualnej zgody lekarskiej profilaktycznie należy z olejku z czarnuszki zrezygnować. Nie wolno również podawać oleju z czarnuszki dzieciom przed ukończeniem przez nie trzeciego roku życia.

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki

Stosowany z umiarem, samodzielnie albo w miksie z olejem lnianym olej z czarnuszki niesie ze sobą wiele dobroczynnych skutków:

  • ze względu na działanie przeciwhistaminowe wspomaga alergików w procesie odczulania, a także łagodzi objawy alergii;
  • wspomaga zwalczanie pasożytów, m.in. owsików, ma również działanie przeciwzapalne;
  • ma wpływ na właściwe tętno i ciśnienie krwi;
  • wspomaga pracę wątroby oraz układu trawiennego;
  • obniża ryzyko powstania kamicy nerkowej;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • ma korzystny wpływ na układ oddechowy, a przy odpowiednim dawkowaniu może być pomocny również przy astmie;
  • podnosi ilość komórek odpornościowych, przyczyniając się do podniesienia wydajności układu odpornościowego.

Olej z nasion czarnuszki może być także korzystny przy użyciu zewnętrznym. Może być stosowany przy alotropowym zapaleniu skóry, trądziku, czy wysypkach, ale także dla zmiękczenia skóry, wspomożenia odnowy naskórka, czy dla przyspieszenia gojenia się płytszych blizn. Ze względu na zawartość witamin A i E oleju z czarnuszki warto używać dla odmłodzenia i nadania blasku skórze, szczególnie na twarzy. Poprawia on również owal twarzy, spłycając zmarszczki, a także wspomagając odnowę skóry przy oparzeniach słonecznych. Olej z czarnuszki zastosowany na włosy chroni przed łupieżem i łamliwością i nadaje im blasku.

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki bez względu na to, czy jest zażywany samodzielnie, czy jako dodatek do sałatek nie powinien przekraczać dwóch łyżeczek do herbaty dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *